Kunstgebit en gebitsprotheses

Door goede preventieve mondzorg worden steeds meer mensen oud met hun eigen gebit. Toch kan het gebeuren dat er soms tanden en kiezen verloren gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om tanden, kiezen of een geheel gebit op een goede manier te vervangen door gebitsprotheses.

Een prothese is maatwerk

Een prothese is altijd maatwerk. In overleg met u kijken we welke oplossing het beste bij u past. Is die keuze gemaakt, dan gaan we samen met u aan de slag om de prothese helemaal perfect passend te maken. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Bij alle stappen die we nemen leggen we u goed uit wat we doen en waarom we dat doen.

Soorten gebitsprotheses

Welke soort prothese voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samen met u kijken we wat in uw geval de beste oplossing is.

shutterstock_1292726650

Volledige protheses: de volledige prothese vervangt uw hele gebit:

 • Een kunstgebit vervangt uw eigen tanden en kiezen en wordt voor u op maat gemaakt. Daardoor past het perfect in uw mond. Door de speeksel laag tussen uw tandvlees en het kunststof zuigt het kunstgebit zich vast. U kunt het echter wel uit uw mond nemen, bijvoorbeeld om te reinigen of als u gaat slapen.
 • Een overkappingsprothese is een kunstgebit waarbij we gebruik maken van implantaten of uw eigen wortels. Die wortels werken als een pijler onder het kunstgebit en geven het houvast en steun. Het voordeel is dat uw kaken minder slinken, waardoor uw kunstgebit langer goed blijft passen. U kunt een overkappingsprothese uit de mond halen.
 • Een klikgebit is ook overkappingsprothese, maar het zit vastgeklikt op een aantal implantaten die in uw boven- en onderkaak bevestigd zijn. U kunt het echter nog steeds uit de mond nemen. Dat maakt het makkelijk om te reinigen. Het klikgebit zit comfortabel en geeft u zekerheid. U kunt ongehinderd praten, lachen en eten wat u lekker vindt.
 • Een telescoopprothese is een overkappingsprothese die wordt geplaatst op telescoopkronen.
shutterstock_1159878529

Gedeeltelijke prothese: de gedeeltelijke protheses vervangt één of meerdere tanden of kiezen.

 • De frameprothese vervangt één of meerdere tanden of kiezen. U kunt de frameprothese uit de mond halen. De frameprothese is gemaakt van metaal waarop tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van hoe de prothese gemaakt is, rust hij meer of minder op het tandvlees.
 • Een plaatprothese is gemaakt van tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn kunsttanden of –kiezen vastgemaakt.  De gehele plaatprothese rust op uw tandvlees en zit eventueel met ankertjes vast aan de overgebleven tanden of kiezen. Omdat de plaatsprothese dezelfde kleur heeft als uw tandvlees, is dit type prothese vrijwel onzichtbaar.

 Immediaatprothese: een immediaatprothese is een prothese die direct geplaatst worden naar het trekken van uw tanden en kiezen. Het beschermt uw tandvlees waardoor de wondjes snel kunnen genezen.

 Wennen aan uw prothese: In het begin zult u moeten wennen aan uw prothese. Dat is heel normaal. In het geval van een volledige prothese kan uw uiterlijk iets veranderen doordat uw gezicht wat voller wordt. Ook praten kan wat onwennig zijn. U kunt bijvoorbeeld slissen en bepaalde klanken klinken anders. Maar niets om u ongerust over te maken. Na een paar dagen gaat het al beter, zeker als u ook nog wat spraakoefeningen doet.

Ook met eten is het in het begin even aanpassen. Kies zacht voedsel, snijd het in kleine stukjes en kauw voorzichtig. Na verloop van tijd kunt u zich aan steviger voedsel wagen.

Schoonhouden van uw prothese

Net als een gewoon gebit moet u ook uw prothese goed schoon houden. Anders blijven er voedselresten achter op of onder uw prothese en dat kan problemen gaan geven.

 • Reinig de prothese dagelijks; gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen en een protheseborstel
 • Spoel de prothese goed af voor u het terugplaatst in uw mond
 • Als u uw prothese niet in de mond hebt (bijvoorbeeld ’s nachts), bewaar het dan in schoon water of reinigingsmiddel.
 • Leg uw prothese nooit in heet water en gebruik geen bleekmiddel of schuurmiddelen.
 • Poets uw tandvlees en tong met een gewone tandenborstel.
 • Bij een overkappingsprothese: poets nadat de wondjes genezen zijn minstens één keer per dag de pijlers en de binnenkant van uw mond.
 • Bij een klikgebit: reinig de implantaten die boven het tandvlees uitsteken met een zachte tandenborstel en poets de binnenkant van uw mond.
 • Bij een frame- of plaatprothese: poets ook uw eigen gebit zorgvuldig met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta. Besteed extra aandacht aan het verwijderen van tandplak. Vooral op de tanden en kiezen waarop uw prothese steunt.

Verschillen tussen frame- en plaatprothese

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar heeft ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat tot tandvleesproblemen geven. Daarnaast blijft voedsel makkelijker onder een plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt gedeeltelijk op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Uw tandvlees wordt daarom meer ontzien. Overleg met uw tandarts welke prothese voor u het meest geschikt is.

Wat te doen bij pijn

Een prothese kan in het begin pijnlijk zijn, er kunnen gevoelige drukplaatsen ontstaan. Met eenvoudige, kleine correcties kunnen we dat goed te verhelpen. Ga in ieder geval nooit zelf aan uw prothese ‘knutselen’, daar wordt het zeker niet beter van. In het geval van een kunstgebit is het verstandig om die in het begin zoveel mogelijk in te houden, dus ook ’s nachts. Is uw mond eenmaal gewend aan het kunstgebit dan kunt u het ’s nachts uit doen. Blijft u pijn houden, neem dan contact op met uw tandarts.

Contact opnemen

Wacht niet langer en laat onze professionals je helpen.
Schrijf je in voor een afspraak of neem contact op via 075-6164291

Voorkom
gebitsproblemen

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.

Heeft u een vraag?

Neem dan direct contact met ons op