Bent u onder behandeling voor kanker? Dan kan het goed zijn dat u chemotherapie of radiotherapie (bestraling) krijgt. In dat geval is het extra belangrijk uw mondgezondheid goed in de gaten te houden! In deze blog vertellen we u meer over de invloed van chemo op uw mond en geven wij u 3 tips wat u zelf kunt doen voor een goede mondverzorging bij chemotherapie. Leest u mee?

 

De invloed van chemotherapie op uw mondgezondheid

Dat chemotherapie een grote invloed heeft op ons lichaam is voor de meesten geen verrassing. Maar wist u ook dat chemotherapie een aanzienlijke invloed kan hebben op uw mondgezondheid? Chemo kan onder andere zorgen voor pijnlijke plekken in de mond, droge of geïrriteerde slijmvliezen of gevoelig en bloedend tandvlees. Als uw hele mond pijnlijk en geïrriteerd is, kan het voor u moeilijk zijn om uw normale mondverzorgingsroutine vol te houden. Tandenpoetsen op ontstoken tandvlees kan bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn en ook kunnen producten voor de mondreiniging te scherp zijn.

 

Wat kunt u zelf doen aan mondverzorging bij chemotherapie?

Heeft u door chemotherapie moeite om uw normale mondverzorging uit te voeren? Dan geven wij u graag 3 tips voor een mildere mondverzorging bij chemotherapie:

 

Tip 1: Kies een milde tandpasta

Een milde tandpasta is belangrijk om de irritaties in uw mond te verzachten. Kies altijd voor een tandpasta zonder menthol; deze stof staat er namelijk om bekend uw mond te kunnen irriteren. Mentholvrije tandpasta’s zijn wat moeilijker te vinden, maar het is zeker niet onmogelijk. U kunt bijvoorbeeld Elmex mentholvrij of een natuurlijke tandpasta van Ecodenta zonder menthol kopen. Een ander fijn alternatief is Weleda Calendula tandpasta: deze is niet alleen mentholvrij, maar het goudsbloem-extract werkt ook extra verzachtend op uw tandvlees en slijmvliezen. Twijfelt u of een tandpasta op dit moment geschikt is? Vraag ons gerust om advies!

 

Tip 2: Gebruik een extra zachte tandenborstel

Als door de chemotherapie uw tandvlees sneller ontstoken is of bloedt, dan kan het lonen om een extra zachte tandenborstel te gebruiken. Hiermee kunt u minder hard drukken en de haren zijn flexibeler, waardoor ze uw tandvlees minder snel zullen beschadigen.

 

Tip 3: Spoel uw mond met Kamillosan

Een reguliere mondspoeling zoals Listerine is nu voor uw mondslijmvliezen en tandvlees iets te scherp en kan juist irritatie veroorzaken. Heeft u een droge mond of wilt u gewoon graag uw mond even kunnen spoelen? Dan biedt Kamillosan een goed alternatief. De kamille-extracten in de oplossing werken verzachtend in uw mond. U kunt het kopen bij uw apotheker of drogist.

 

Wilt u professionele hulp voor uw mondverzorging bij chemotherapie?

Juist bij chemotherapie is uw mondgezondheid extra belangrijk; u heeft namelijk een verhoogd risico op infecties in uw mond. Heeft u bovenstaande tips geprobeerd maar blijft u veel mondklachten houden? Dan staan onze mondhygiënisten Mariëlle, Romina en Massi graag voor u klaar met een professioneel advies. Zij denken graag met u mee welke aanpassingen nodig zijn om uw mondgezondheid op peil te houden.

 

Heeft u vragen over mondverzorging bij chemotherapie?

Wilt u graag meer weten over een goede mondverzorging na chemotherapie? Of wilt u graag een afspraak maken met onze tandarts of mondhygiëniste? Dan kunt u ons bereiken door te bellen naar 075 616 42 91, een mail te sturen naar balie@tpst.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.