U kent hem vast nog: de reclame van Listerine waarbij een meneer aan het spoelen is met mondwater tot er een explosie in zijn mond plaatsvindt. Het zou alle bacteriën in de mond doden, uw hele gebit reinigen en op plekjes komen waar de tandenborstel niet bij kan. Dit is tot op zekere hoogte waar, maar niet zonder nadelen. Niet alle soorten zijn namelijk goed voor uw gebit. In deze blog vertellen wij alles over de voor- en nadelen van mondwater.

 

Wat is mondwater precies?

Het is een middel dat het spoelende effect in uw mond moet bevorderen. Daarnaast geeft het u een fris en schoon gevoel. Er zijn verschillende soorten en varianten met en zonder alcohol. Bent u van plan mondwater te gebruiken? Zorg dan voor de variant waar geen schadelijke stoffen inzitten zoals sacharine (kunstmatige zoetstof) en parabenen (conserveringsmiddel). Zo krijgt u alsnog een fris en schoon gevoel, zonder dat uw gebit of algehele gezondheid schade aan uw gebit oploopt.

 

Het doodt bacteriën in de mond

Hoewel het spoelen met mondwater verfrissend aanvoelt, hoeft dit niet per se het gewenste effect op uw mond te hebben. Als u een variant met alcohol gebruikt zorgt dit ervoor dat alle bacteriën in uw mond gedood worden. Dit geldt voor zowel de slechte als de goede bacteriën. Door het doden van goede bacteriën in de mond kan het effect optreden dat uw bloedvaten vernauwen en daarmee kan de bloeddruk stijgen.

 

Mondwater bereikt plekken waar de tandenborstel niet bij kan

Fluoride vermindert de tandplak in het gebit. Fluoride is te vinden in tandpasta, maar daarmee bereik je niet alle plekjes in de mond. Zo worden de ruimtes tussen uw tanden niet goed gereinigd. Mondwater bereikt deze ruimtes wel. Hierdoor gebruiken veel mensen het als aanvulling op het tandenpoetsen.

 

Als u goed poetst, flost of ragers gebruikt, dan kunt u alsnog op een effectieve manier uw mond schoon houden en kunt u het mondwater achterwege laten.

 

Heeft u vragen over het gebruik van mondwater of heeft u problemen nadat u mondwater heeft gebruikt? Neem dan contact met ons op.

U kunt ons bereiken op onze contactpagina, ons te bellen op 075 616 42 91 of een mail te sturen naar balie@tpst.nl.