Wijsheid komt met de jaren, en dus ook de verstandskies. In tegenstelling tot andere kiezen, verschijnt deze kies tussen de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Daarmee kan deze kies alleen in een volwassen gebit zitten. Maar moet u deze kies laten verwijderen of kunt u deze zo laten zitten? Het antwoord op die vraag vindt u in deze blog. 

 

Wat is de functie van verstandskies?

Tegenwoordig worden de verstandskiezen beschouwd als niet-essentieel van het menselijk gebit en worden ze verwijderd om toekomstige problemen te voorkomen. Vroeger bestond het dieet van de mens uit harde groenten en noten. De verstandskiezen konden dit eten makkelijker vermalen. Dit kwam ten goede van de spijsvertering. Tegenwoordig eten wij vaker voedsel dat minder vezelrijk en taai is. Ook het gebruik van keukengerei heeft de functie van deze kiezen overbodig gemaakt.

 

Verwijderen of laten zitten?

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om uw verstandskiezen te laten trekken. Dit is het geval als er sprake is van pijn, een infectie of als uw verstandskiezen ‘in de weg’ zitten gelet op de ruimte in uw gebit. In deze gevallen is het beter om ze (preventief) te verwijderen. Als er voldoende ruimte is voor uw verstandskiezen en u ze goed kunt poetsen, kunt u ze gerust laten zitten. Twijfelt u? Dan kan uw tandarts bekijken en beoordelen wat in uw geval de beste optie is.

 

Het verwijderen van de verstandskies

Het verwijderen van de verstandskies is een veelvoorkomende ingreep, maar kan gepaard gaan met enige pijn en ongemak tijdens de herstelperiode. Daarom is het belangrijk om na de ingreep goed de wond te verzorgen. Vermijd voedsel dat irritatie kan veroorzaken. Tegen de pijn kunt u gewone pijnstillers, zoals het slikken van paracetamol.

 

Merkt u dat u last heeft van uw verstandskies? Neem dan contact met ons op.

Heeft u last van uw (doorkomende) verstandskiezen of twijfelt u of er voldoende ruimte is in uw gebit voor uw verstandskiezen? Neem in dat geval contact op met ons. Wij helpen u graag verder met al uw vragen. U kunt ons bereiken door te bellen naar 075 616 42 91 of door een mail te sturen naar balie@tpst.nl.