Wanneer heeft u voor het laatst uw tandenborstel vervangen? Als u al een aantal maanden na elkaar dezelfde borstel gebruikt is het tijd om deze te wisselen voor een nieuwe. Dit is het beste voor uw mondhygiëne. Een versleten tandenborstel gebruiken brengt niet alleen schade toe aan uw tanden maar ook aan uw tandvlees. Maar hoe vaak moet u uw tandenborstel nu vervangen? Wij vertellen u er alles over in onze blog.

 

Hoe vaak moet u van tandenborstel wisselen?

Het advies is om twee keer per dag onze tanden te poetsen en onze tandenborstel per drie maanden te wisselen. Wanneer het tijd is om te wisselen kunt u ook zien aan uw tandenborstel. De haren worden slap en veren niet meer terug. Als dit zichtbaar wordt binnen die drie maanden is het belangrijk uw tandenborstel eerder te vervangen. 

 

Een goede tandenborstel is beter voor onze mondgezondheid 

Zodra een tandenborstel vaak wordt gebruikt zal het reinigende effect afnemen doordat de borstelharen slijten en afbreken. De borstel komt daardoor ook niet meer goed op de juiste plekken tussen uw tanden en kiezen. Hierdoor zal er minder tandplak weggepoetst worden en zullen uw tanden minder schoon worden. Dit kan weer leiden tot gaatjes en het rotten van de tanden. 

 

Na een bepaalde tijd gaan schimmels en bacteriën zich ophopen in de borstelharen. Dit kan ook effect hebben op het tandvlees. Dit kan gaan ontsteken en los komen te zitten van de tanden. Door de schimmels en bacteriën kunt u ook nog ziek worden. Ook verliest de borstel zijn schoonmaak vermogen.

 

Poets elke dag 4 minuten

Het advies luidt als volgt: Poets minimaal twee keer per dag en twee minuten per keer. Daarvan een halve minuut per kant. Tegenwoordig raden wij alleen nog maar elektrische tandenborstels aan, omdat deze borstel meer plekken mee pakt waar u met een gewone handtandenborstel minder goed bij komt. Ook hebben wij nog een paar tips voor u op een rijtje gezet:

  • Zet de tandenborstel in een hoek van 45 graden richting het tandvlees 
  • Neem de achterste kiezen ook goed mee 
  • Druk niet te hard met uw tandenborstel, dit beschadigt het tandvlees 
  • Klaar met poetsen? Neem dan nog even uw tong mee om bacteriën te verwijderen

 

Bent u na deze tips nog steeds onzeker, dan kunt u altijd nog een afspraak maken bij onze mondhygiënist. Onze mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in mondverzorging en de preventie van tandbederf en tandvleesproblemen. Zij gebruikt verschillende technieken om uw tanden en kiezen uitgebreid te reinigen. Dit helpt gaatjes voorkomen en kan andere mogelijke toekomstige problemen helpen voorkomen.

 

Neem contact op met Tandartspraktijk Saentower

Wilt u een nieuwe tandenborstel aanschaffen, maar weet u niet waar u op moet letten? Vraag tijdens uw volgende afspraak advies aan onze tandarts. Wij helpen u graag met het vinden van de juiste tandenborstel voor uw gebit. Nog geen afspraak gepland staan, maak dan snel een afspraak door ons te bellen via 06. Krijgt u ons niet te pakken? Mail dan naar info@ of vul ons contactformulier in. Zien wij u binnenkort in onze praktijk?