Cariës (gaatjes)

Cariës (gaatjes)

Goede mondhygiëne

Cariës, ofwel tandbederf, is nog altijd het meest voorkomende mondprobleem in de wereld. Naar schatting 95% van de wereldbevolking lijdt hieraan.
‘Een gaatje in tand of kies’: zo wordt cariës door veel mensen genoemd. Zulke gaatjes ontstaan als er tandplaque op de tanden en kiezen achterblijft. In deze tandplaque zitten bacteriën die de koolhydraten en suikers in het eten en drinken omzetten in zuren. Deze zuren tasten het glazuur van uw gebit aan met als gevolg: een gaatje.

De symptomen van gaatjes

Soms is een gaatje zichtbaar, maar meestal is het alleen te zien door een professioneel oog. Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.

Voorkomen van cariës

Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets twee keer per dag je tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Elektrische tandenborstels zijn een effectief middel om plak te verwijderen: de borstel maakt de poetsbeweging voor je en zo kun je je je concentreren op het plaatsen van de borstelkop. Daarnaast kun je gebruikmaken van aanvullende hulpmiddelen, zoals tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welk middel voor je het meest geschikt is.
Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Drie keer een hoofdmaaltijd en vier keer per dag een tussendoortje. Zo kan het speeksel in de mond helpen het gebit te beschermen. Daarnaast blijft regelmatige controle bij een tandarts erg belangrijk.

Bezoek de mondhygiënist

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het goed om regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist controleert je mond op mondproblemen, geven adviezen hoe je je mond het beste kunt verzorgen, afgestemd op jouw eigen situatie, en begeleiden je daar bij zodat je een leven lang een gezonde mond kunt houden. Daarnaast verwijderen ze tandplak en tandsteen, zodat er een mooie basis is om de mondhygiëne zelf goed op te kunnen pakken.

Behandelen van cariës

Om te voorkomen dat een gaatje groter wordt, wordt het aangetaste deel van de tand verwijderd met behulp van boortjes, en weer opgevuld. Het vullen van gaatjes gebeurt met verschillende vulmaterialen, maar tegenwoordig is composietvulling de meest gebruikte variant.
Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.

Voorkom gebitsproblemen

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.

Heeft u een vraag?

Neem dan direct contact met ons op