Orthodontie / Invisalign

Orthodontie / Invisalign

Dit systeem bestaat uit nagenoeg onzichtbaar en uitneembare bitjes die elke twee weken vervangen worden door een nieuw bitje. Elk bitje is op maat gemaakt, speciaal voor jouw gebit. Bij Invisalign wordt er gewerkt met de ‘Clin Check’-software. Hiermee kan je ook door middel van een computersimulatie het eindresultaat zien.
Met dit systeem kan het gewenste resultaat al binnen 6 maanden behaald worden.

Wanneer een Invisalign beugel?

Het doel van een Invisalign-behandeling is een verzorgde en stralende lach. Dit betekent niet alleen een recht gebit, maar ook een goede mondhygiëne. Met scheve tanden en kiezen is het lastiger om het gebit goed schoon te houden, wat voor problemen aan de mondgezondheid kan zorgen. De Invisalign beugel zorgt voor een representatieve uitstraling tijdens en na de behandeling. De onzichtbare beugel is onder andere geschikt voor:

  • Voorkomen en verhelpen van slijtage aan de tanden en kiezen
  • Aanpassen van de beet om zo beschadiging aan het tandvlees te voorkomen of te herstellen
  • Rechtzetten van tanden en kiezen die te zwak zijn voor slotjesbeugel
  • Kaken in de juiste stand op elkaar te laten aansluiten, zodat we problemen aan het kaakgewricht voorkomen
  • Spraakproblemen te verminderen en op te lossen door de stand van uw gebit te verbeteren

Veelgestelde vragen over Invisalign

Is de behandeling pijnlijk?

Nee, wel kunt u de eerste dagen dat u een nieuwe aligner draagt druk ervaren.

Hoelang duurt een Invisalign-behandeling?

Over het algemeen duurt deze behandeling minder lang dan een behandeling met bijvoorbeeld een slotjesbeugel. De totale behandeltijd hangt af van de ernst van de afwijking en de motivatie van de patiënt. Tijdens de bespreking van het behandelplan geeft de orthodontist een indicatie van de duur van de behandeling.

Hoe onzichtbaar is de Invisalign beugel?

De Invisalign wordt ook wel ‘onzichtbare beugel’ genoemd. Helemaal onzichtbaar is de beugel niet, maar door het doorzichtige kunststof waarvan de beugel is gemaakt, is de beugel onopvallend. Van veraf is de beugel niet zichtbaar, van dichtbij ziet u wel een doorzichtig laagje op de tanden.

Kan ik alles eten met een Invisalign beugel?

Omdat de aligners uitneembaar zijn kunt u alles eten en drinken, mits u de beugel niet in heeft. Als u de aligners in heeft mag u enkel water drinken.

Hoe maak ik de onzichtbare beugel schoon?

De beugel is, net als de rest van het gebit, gemakkelijk schoon te maken met een tandenborstel en tandpasta. Combineer het schoonmaken voor het gemak dan ook met uw eigen tandenpoetsrituelen ’s ochtends en ’s avonds.

Voorkom gebitsproblemen

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.

Wanneer draag ik de beugel?

Hoewel de onzichtbare beugel uitneembaar is, is het wel de bedoeling dat u deze dag en nacht draagt. Tijdens het eten, drinken van warme dranken en tandenpoetsen mag u de beugel even uitdoen. Wij adviseren om de beugel minstens 22 uur per dag te dragen.

Hoelang moet ik iedere aligner dragen?

In principe dient u iedere aligner ongeveer twee weken te dragen. In sommige gevallen kunt u de aligners sneller wisselen. Dit mag enkel met toestemming van de behandelaar.

Hoe vaak moet ik langskomen voor controle?

Iedere zes tot acht weken komt u voor een controle langs bij u tandarts.

Wat doe ik als ik een aligner kwijt raak of beschadigd is?

Draag uw vorige of volgende bitje en neem contact met ons op voor verder advies.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Als u een aanvullende verzekering hebt met daarin orthodontie, wordt de behandeling mogelijk (deels) vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Orthodontie / Invisalign

Helaas heeft niet iedereen van nature een kaarsrecht gebit. Sterker nog, bij meer dan 50% van de mensen in Nederland, staat het gebit afwijkend. Grote kans dus dat je iemand kent die een beugel heeft gehad. Gelukkig is het vak van de orthodontie in ontwikkeling. Waar vroeger met de ‘buitenboordbeugel’ werd gewerkt, en soms zelfs met het trekken van tanden en kiezen, is dit nu (bijna) niet meer aan de orde.

Heeft u een vraag?

Neem dan direct contact met ons op