Teruggetrokken tandvlees

Teruggetrokken tandvlees

Terugtrekkend tandvlees, ook wel gingivarecessie genoemd, is een bekend probleem. Teruggetrokken tandvlees hoort bij het ouder worden: naarmate de leeftijd stijgt, trekt het tandvlees een beetje op. Toch zien wij tegenwoordig ook vaak symptomen van gingivarecessie bij jongere mensen. In dat geval is er meestal een specifieke oorzaak.
Teruggetrokken tandvlees kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder:

  • Gevoelige tanden en tandhalzen
  • Pijnklachten bij het eten en drinken van koude of warme voedingsmiddelen;
  • Langere tanden en zichtbare tandwortels (vaak blijvend), lelijk gebit;
  • Rood, snel bloedend, los zittend tandvlees.

Heeft u last van (een van) bovenstaande symptomen? Teruggetrokken tandvlees gaat niet vanzelf over! Kom dus met klachten over terugtrekkend tandvlees altijd even langs bij uw behandelaar of mondhygiëniste.
Teruggetrokken tandvlees komt helaas niet meer terug. Een behandeling van gingivarecessie is daarom vooral gericht op het voorkomen van verdere schade. Mogelijke behandelingen bij teruggetrokken tandvlees zijn:
● Professioneel reinigen van het gebit (bij tandvleesontsteking);
● Behandeling door de parodontoloog (bij parodontitis);
● Dragen van een beugel om eventueel ruimtegebrek op te heffen.
● Tandvleestransplantatie. Hierbij worden stukjes gezond tandvlees uit het gehemelte gebruikt om de tandwortels te bedekken;
● Aanmeten van een epithese: een uitneembare siliconen prothese die over de tandwortels wordt gedragen zodat de tanden korter lijken.

Voorkom gebitsproblemen

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste. Bij ons kunt u terecht voor een afspraak met een mondhygiënist. U heeft hiervoor geen verwijzing van de tandarts nodig.

Heeft u een vraag?

Neem dan direct contact met ons op